STIMULARE PSIHOCOGNITIVA

PENTRU
PERSOANELE CU DETERIORARE COGNITIVA
/ DEMENTA

 

Odată cu înaintarea în vârstă apar bolile neurodegenerative ale sistemului nervos central care sunt asociate cu deficiențe de învățare și de memorie, eventual acestea conducând la demență. Alzheimer este o boală progresivă care afectează multe, dacă nu chiar toate funcțiile creierului. Această progresie determină stadiile bolii Alzheimer. Boala ucide celulele creierului, începand cu hipocampul și avansând în mod constant în alte zone ale creierului. Pe masură ce diferite zone ale creierului sunt afectate, functiile creierului sunt pierdute sau afectate. Boala Alzheimer poate fi prezentă în creier înainte de a fi diagnosticată și există diferențe individuale privind evoluția și viteza de avansare. Cei mai multi cercetatori în domeniu au gasit o corelație între stilul de viața (alimentație, stimularea creierului prin diferite activitați, mișcare) și debutul/viteza de evoluție a bolii.

De aceea, în aceste situații este foarte important să se găsească strategii de restabilire a abilitaților de învatare și de acces la amintirile pe termen lung. Studiile recente facute pe șoareci, au arătat că îmbogațirea mediului a restabilit comportamentul de învațare și accesul la amintirile pe termen lung după ce atrofia cerebrală și pierderea neuronală a avut deja loc. Studiul  Dr. Li-Huei Tsai  sugerează că amintirile nu există doar în conexiunile neuronale, dupa cum credeau odinioară oamenii de știintă: că, în esnță, creierul poate fi stimulat pentru a ocoli neuronii deteriorați, astfel încat amintirile și cunoștințele pierdute să poată fi gasite din nou. Studiile dr. Tsai arată de fapt că îmbogațirea mediului a avut același efect asupra memoriei ca și drogul și că activitațile adecvate și stimulative, de fapt, îmbogațesc memoria prin reformarea conexiunilor neurologice pierdute și chiar ajută la recuperarea amintirilor.

Datorită   concluziilor la care au ajuns studiile în domeniu, s-au dezvoltat metode altenative de stimulare a creierului și de mentinere a calității vietii la vârstă înaintată. Aceste modalitați de activare a creierului, în linii mari  se împart astfel:

· Stimulare multisenzorială. Stimularea creierului prin modalități senzoriale se referă de fapt la stimularea celor cinci simțuri pentru a putea transforma stimulii în senzațiile pe care le simțim și care ne determină calitatea vietii. Stimularea senzorială pentru Alzheimer nu este diferită de stimularea senzorială benefică pentru oricare dintre noi, cu diferența că persoana cu deteriorare cognitivă sau demență are nevoie de suport de specialitate pentru a-și reaminti ceea ce altădată îi făcea plăcere, nu mai are capacitatea de organizare a comportamnetului, a stimulilor și are nevoie de ghidaj. Nu orice stimulare determină la persoana cu demență o stare de bine, dacă aceasta nu are în vedere preferințele, interesele, pasiunile persoanei în cauză. Modalitățile de stimulare se bazează pe crearea unui mediu obiectiv-concret sau virtual, îmbogațit în stimuli (imagini, sunete, mirosuri, gusturi, obiecte semnificative), ce pot transporta persoana în alt timp și loc. Experții care studiază efectele stimulării senzoriale asupra persoanelor cu demență,  raportează o scădere a nivelurilor de disconfort psihologic la subiecții aflați în stadiile avansate ale bolii Alzheimer.

 

·  Activități de stimulare cognitivă și terapie  prin reminscență. Această modalitate implică stimularea amintirilor și respectiv a acelor zone din creier care nu sunt afectate. Se știe că Boala Alzheimer afectează hipocampusul, regiunea din creier responsabilă de păstrarea în memorie a experiențelor, iar amintirile recente sunt primele care dispar. De aceea în terapia prin reminscență se pleacă de la experiențele persoanei care au avut loc până la 40 de ani. Mai exact, terapia prin reminscență implică discutarea și împărtășirea amintirilor, revizuirea, evaluarea acelor amintiri și re-captarea emoțiilor și a sentimentelor care fac parte integrantă din acele amintiri. Activitatea se face într-un mod plăcut, empatic și  suportiv spijinindu-se pe mijloace de suport concret (fotografii personale, documente, obiecte preferate, obiecte de recuzită, imagini, jocuri, jetoane ce au legatură cu  istoria personală și pot stimula anumite conexiuni), cât și cu ajutorul Realității Virtuale.

 

·  Terapie prin muzică. Muzica este o modalitate de a reactiva amintiri, emoții pozitive,  senzații de relaxare, de a le retrăi și ceea ce este foarte important, a desfășura o activitate cu sens. Reactivarea  experienței unei melodii activează automat alte doua domenii foarte importante în menținerea calității vieții: mișcarea și interacțiunea socială. Memoria muzicală este intens impregnată afectiv, putând fi accesată cu mult mai multă ușurință, aceasta având  însemnătate individuală, de aceea o melodie provoacă diferite amintiri la persoanele care o ascultă, iar selecția melodiilor se face ținând cont de experiența de viață a fiecărei persoane, de preferințele, interesele și pasiunile fiecăruia. Terapia prin muzică și terapia prin reminscență se amplifică una pe alta.

·  Terapie prin artă. Arta terapeutică în cazul persoanelor vârstnice constă  în realizarea de creații proprii (desen, pictură, modelaj etc.)
sau utilizarea crea
țiilor altora (suport concret sau virtual), astfel încât persoana să intre în contact cu sine, să se exprime, săși reprezinte gândurile, sentimentele pe care nu le poate exprima altfel. Dupa cum se știe, limbajul este funcția care este afectată cel mai devreme în progresia Bolii Alzheimer, persoana având înca idei și dorință de comunicare. Cercetările în domeniul terapiei prin artă, susțin că aceasta  „îmbunătățește  viața persoanei prin crearea posibilitații de exprimare a gândurilor, sentimentelor, reconcilierea conflictelor emoționale, dezvoltarea abilităților sociale, îmbunătațirea orientării în realitate, reducerea anxietății și sporirea stimei de sine.

 

                               Terapie  de
                   reabilitare în urma AVC

 

În acest caz, terapia vizează stimularea structurilor perceptiv motrice și al proceselor  cognitive (atenția, memoria, percepția, gândirea, capacitatea de planificare și abstractizare, funcțiile instrumental-executive etc), prin activități foarte bine structurate sau cu ajutorul Realității Virtuale.

Terapia  cu ajutorul Realității  Virtuale pentru AVC constă într-un set de medii tridimensionale, în care persoana este imersată și poate fi antrenată în vederea reabilitării diferitelor deficiențe,  cum ar fi paralizia mâinilor, probleme de limbaj sau tulburări cognitive. Exercițiile sunt diverse, sub formă ludică și pot fi adaptate individual în funcție  de partea creierului afectată.

         Serviciile de  evaluare și /sau stimulare psihocognitivă se adresează persoanelor care:

          Au fost diagnosticate cu Deteriorare cognitivă sau Demență;

          Necesită reabilitare în urma  accidentelor vasculare sau traumatismelor craniene;

           In ultimul timp au observat un declin psiho-cognitiv și doresc să se evalueze/antreneze.

Durata programului de stimulare psihocognitivă și frecvența ședințelor variază în funcție de nivelul deteriorării cognitive, domeniile afectate și dinamica reabilitării.

Costul serviciilor de activare psihocognitivă și reabilitare este:

             Terapie de reabilitare prin Realitate Virtuală – 100 de lei/ședința de 45 de minute;

      Activare psihocognitivă și socio-emoțională (suport concret) –  70 de lei/ ședința de 45  minute;

      Grup de activare psihocognitivă și socio-emoțională (maxim 7 persoane) 50 lei/ședința de 90 minute.

 

Linkuri de prezentare:

https://youtu.be/EgGqS2zkpv8

https://youtu.be/Xl-w-rEQxxs

https://youtu.be/xGfsAnWu5os