HIPNOZA CLINICĂ ȘI TERAPIA PRIN HIPNOZĂ

 

Ce este hipnoza?

 Mulți oameni au  idei preconcepute despre hipnoză precum sunt și următoarele: se crede că un subiect este plasat într-o stare de somn de către un hipnotizator, hipnoza te face să-ți pierzi controlul, hipnoza te face să spui lucruri secrete etc. Astfel de preconcepții sunt întărite de informații ce nu au o bază științifică,  precum sunt și cele referitoare la  hipnoza de estradă.

Profunzimea transei hipnotice poate varia în funcție  de  anumite caracteristici individuale ale subiectului. În transa hipnotică profundă oamenii par cu siguranță că dorm, însă hipnoza nu înseamnă somn. Mai mult, cercetarea hipnozei a demonstrat în mod constant că oamenii vor urma doar acele sugestii hipnotice care nu sunt în contradicție cu interesele lor fundamentale sau cu sistemele lor de valori.

Transa hipnotică este de fapt o stare naturală, ca atunci când ne găsim atât de absorbiți (focalizați) în gândurile noastre, încât nu observăm ce se întâmplă în jurul nostru. Diferența dintre o transă indusă prin hipnoză și aceste stări de transă  care apar spontan, constă în faptul că profunzimea transei poate fi diferită, inducția se face în mod deliberat și are un anumit obiectiv.

În general, etapele  hipnozei sunt:

  •  stabilirea conștientă a unui obiectiv (de ex. relaxarea, reducerea durerii, stimularea creativității, găsirea de noi soluții la o problemă, modificarea unui comportament, retrăirea unui eveniment etc.);
  • inducția hipnotică prin tehnici psihoterapeutice;
  • întărirea Eului;
  • intervenția  psihoterapeutică specifică, intervenție ce poate fi mult mai eficientă decât în starea de conștiință obișnuită, iar persoana poate fi  ghidată în a transfera la nivel conștient,  potențialitățile explorate în transă;
  • ieșirea din starea de transă și reorientarea în “aici și acum” care se face într-un mod controlat.

În ce situații poate fi benefică  hipnoza?

Hipnoza și hipnoterapia pot fi utilizate în mod eficient pentru o varietate de subiecte:

  • anxietate, panică, furie, agresivitate, frustrare;
  • depresie și deznădejde;
  • dureri cronice și intense;
  • stres postraumatic/traumă;
  • ruminație, gânduri intruzive;
  • tulburări de somn ;
  • situații conflictuale și dispute;
  • învățarea și repetiția de noi comportamente și tehnici în transă;
  • stimularea creativității și generarea de noi perspective/viziuni, noi abordări;
  • creșterea performanței în diferite activități/domenii: îmbunătățirea siguranței și a valorii de sine, ceea ce  permite accesul la resurse, talente și capacități.

Cine poate beneficia de terapie prin hipnoză?

  • Copii (hipnoză ericksoniană pentru tratarea enurezisului, pavorului nocturn, refuzului școlar, balbismului, fobiei sociale, anxietății etc.);
  • Adolescenți;
  • Adulți.

O ședință de psihoterapie prin hipnoză durează 60 de minute și costă 180 de lei.

Care este procedura de desfășurare a terapiei prin hipnoză?

  1. Primul contact (mesaj prin formularul online, e-mail, facebook sau apel telefonic).

Vă rog să îmi descrieți întrebarea/problema în câteva cuvinte – folosind formularul online, e-mailul sau facebook-ul). Veți primi un răspuns la mesajul dumneavoastră cât mai curând posibil, precum și data programării.

În mod alternativ, mă puteți contacta telefonic (Tel: 0743041003). În cazul în care nu voi putea răspunde, vă voi suna eu cât mai curând posibil.

  1. Prima întâlnire

Este de preferat ca înainte de prima întâlnire,  să descărcați Formularul de informare și consimțire, precum și Formularul de admisiune și să veniți cu ele completate.

Într-o discuție inițială în cabinetul meu, vom examina mai detaliat problema dumneavoastră și vom încerca să clarificăm în ce măsură hipnoza poate fi utilă în cazul dvs.

 Tot în cadrul discuției inițiale, vom aborda motivația, obiectivele, așteptările, credințele  dumneavoastră despre hipnoză și vă voi informa despre procesul, politica de desfășurare și metoda de terapie. De asemenea,  voi fi disponibilă să vă răspund la orice altă întrebare. După ședință, puteți să vă decideți   dacă doriți să realizați psihoterapia cu mine. Relația terapeutică de încredere între pacient și terapeut este unul dintre cei mai importanți factori în psihoterapie. Costul întâlnirii inițiale este același cu cel al unei ședințe obișnuite.

  1. Faza introductivă (1 – 3 sesiuni)

În primele sesiuni vom testa pragul de hipnotizabilitate și vom antrena capacitatea dvs. de a  intra în transă hipnotică.

4.Desfășurarea terapiei

 După etapă inițială, vor  urma sesiunile de intervenție psihoterapeutică în stare de transă, cu  frecvență și durată adaptate individual, în funcție de obiectivul dvs. și de dinamica psihoterapiei.

5.Incheierea terapiei

După atingerea obiectevelor, va urma o sesiune de consolidare a schimbării și de prevenire a  recăderilor.