Ce este Realitatea Virtuală?

 

          Realitatea virtuală constă într-un set de medii tridimensionale cu care persoana interacționează în timp real, care generează un sentiment de de imersiune (simț al prezentului) similară cu cea a unei situații reale.

Pret Sedinta

50-60 minute

130 Lei 

Ce afecțiuni pot fi tratate cu ajutorul Realității Virtuale?

 • Fobiile specifice (frica de zbor cu avionul, frica de înălțime, frica de gândaci, câini, frica de injecție/extracție, claustrofobia/RMN etc);
 • Tulburarea de stress posttraumatic(PTSD);
 • Tulburarea obsesiv-compulsivă;
 • Tulburarea de anxietate generalizată;
 • Deficitul de atenție și hiperactivitate(ADHD);
 • Tulburarea depresivă și distimia;
 • Insomnia;
 • Fobia socială și antrenamentul abilităților sociale;
 • Agorafobia;
 • Hipocondria, frica de boală;
 • Dependența de alcool;
 • Antrenament sportiv;
 • Managementul durerii.

Ce este terapia prin Realitate Virtuală?

 

În mediul psihoterapeutic, realitatea virtuală este un instrument care ne permite nu numai să reproducem configurații de situații relevante pentru intervenția de sănătate mintală, ci și posibilitatea manipulării anumitor variabile pentru a controla și adapta intervenția la caracteristicile pacientului. Este un instrument ce poate fi integrat în cadrul demersului psihoterapeutic, ce faciliteaza aplicarea protocoaleleor de evaluare psihologică și intervenție.

Realitatea virtuala este validadată de peste 20 ani de cercetarea psihologică și experiență clinică (Daset,Lilian R.,Cracco,Cecilia 2013), dovedindu-se a îmbunătăți terapia tradițională în mai multe moduri. De exemplu putem utiliza mediile virtuale in cadrul terapiei, facilitând realizarea unor tehnici psihologice precum: expunerea, desensibilizarea sistematică, restructurarea cognitivă, terapia rațional-emotivă, respirația diafragmatică, relaxarea musculară, îmbunătățirea capacității de concentrare a atenției, vizualizare etc., dispunând de posibilitatea de a înregistra și controla nivelul de activare fiziologică și emoțională prin intermediul intrumentului  de Biofeedbak.

În ultimii ani, Realitatea Virtuală(VR) și Realitatea Augmentată(AR) au demostrat o eficiență clinică mare în tratamentul  fobiilor și al tulburărilor de anxietate, tulburări ce afectează aproximativ 20% din populație și tind să se agraveze dacă nu sunt tratate corespunzător. Mediile virtuale sunt de aseamenea  instrumente eficiente ce poat fi folosite în tramentul altor  tulburări psihice.

Principalele avantaje ale terapiei prin realitate virtuală

 1. Oferă un grad mai mare de confidențialitate în comparație cu expunerea în realitate.
 2. Costul este, de asemenea, mai mic, deoarece nu este necesar, de exemplu, pentru terapeuți să schimbe locațiile sau să angajeze co-terapeuți.
 3. Permite efectuarea de tratamente în configurații situaționale dificil de accesat (decolări, furtuni …) și facilitează procesul terapeutic la pacienții cu dificultăți imaginative.
 4. Oferă un control mai mare asupra stimulilor și condițiilor de stimulare. De exemplu în terapia fricii de zbor cu avionul, terapeutul poate decide modul de configurare a situației fobice (dacă este zi sau noapte, dacă este o zi ploioasă sau însorită etc).
 5. Permite crearea de situații care depășesc ceea ce se poate găsi chiar în realitate. De exemplu, pentru a recrea 10 decolări consecutive sau pentru a urca pe un ascensor fără oprire la orice etaj timp de 5 minute.
 6. Facilitează auto-pregătirea și supra-învățarea, deoarece pacientul nu trebuie să aștepte ca evenimentele să aibă loc în viața reală, ci le poate produce și reproduce ori de câte ori dorește.
 7. Permite terapeutului să controleze și să observe ceea ce experimentează pacientii și să detecteze mai ușor stimulii cu o relevanță clinică mai mare.
 8. Permite să se proiecteze ierarhiile de expunere la situația de temut într-un mod personalizat, absolvind fiecare dintre pașii  într-un mod foarte detaliat. 
 9. Este o activitate în care pacientul adoptă un rol activ și participativ (Bruner, Vygotsky, Piaget). În acest fel, pacientul poate promova re-învățarea și modificarea comportamentului.

 

Dezavantaje


Cele mai frecvente efecte secundare posibile asociate utilizării Realității Virtuale sau a videoclipurilor 3D sunt:

 

– amețeli ușoare, vedere încețoșată, dureri de cap sau alte efecte vizuale; este ceea ce experimentam și dacă  vizionam un film 3D într-un cinematograf;

– un procent scazut de persoane (aproximativ 0,025%) pot prezenta convulsii, greață, dezorientare; crizele sunt mai frecvente la persoanele cu epilipepsie;

– expunerea la anumite medii virtuale sunt contraindicate anumitor pacienți cu boli cardiace sau psihice fără recomandările medicului curant.

 

O ședință de psihoterapie prin Realitate Virtuală durează 50-60 minute (maxim 30 minute de imersiune în mediul virtual și aprox 30 minute de lucru psihoterapeutic). Prețul unei ședințe este de 130 lei.

Care este protocolul de desfășurare a Psihoterapiei prin Realitate Virtuală în cazul fobiilor și al tulburărilor de anxietate?

 1. Primul contact (mesaj prin formularul online, e-mail, facebook sau apel telefonic).

Vă rog să îmi descrieți întrebarea/problema în câteva cuvinte – folosind formularul online, e-mailul sau facebook-ul). Veți primi un răspuns la mesajul dumneavoastră cât mai curând posibil, precum și data programării.

În mod alternativ, mă puteți contacta telefonic (Tel: 0743041003). În cazul în care nu voi putea răspunde, vă voi suna eu cât mai curând posibil.

Este de preferat ca înainte de prima întâlnire,  să descărcați Formularul de informare și consimțire, precum și Formularul de admisiune și să veniți cu ele completate.

 1. Prima ședință va fi o sesiune de psihoeducație privind afectiunea dumneavoastră, vă voi   informa  cu privire la tehnicile psihoterapeutice dovedite stiințific ca fiind eficiente și veți înțelege  beneficiile integrării  mediilor virtuale în psihoterapia dumneavoastră. Tot în cadrul primei ședințe, vă voi informa despre procesul, politica de desfășurare și metoda de terapie și voi fi disponibilă să vă răspund la orice altă întrebăre. După ședință, puteți să vă decideți   dacă doriți să continuați psihoterapia cu mine. Relația terapeutică de încredere între pacient și terapeut este unul dintre cei mai importanți factori în psihoterapie. Costul întâlnirii inițiale este același cu cel al unei ședințe obișnuite
 2. 1-2 sesiuni de evaluare/planificare, restructurare cognitivă, construirea relației terapeutice, cunoașterea modului de răspuns emoțional și dezvoltarea unor abilități de control al gradului de activare psihofiziologică, stabilirea ierarhiei de expunere, descrierea mediilor folosite și expunerea la un mediu neutru/plăcut (evaluarea simțului prezenței, abilitațile perceptive, capacitatea de concentrare a atenției, memoria), acomodarea cu instrumentele folosite (căsti, ochelari, instrumentul de biofeedback);
 3. 1-5 sesiuni de expunere virtuală și tehnici tradiționale (în funcție de ritmul dumneavoastră);
 4. 1 sesiune de evaluare, consolidare a achizițiilor dobândite prin realitatea virtuală și/sau realitatea augmentata, prevenirea recă

 

In cazul celorlalte afecțiuni, se poate introduce punctat Realitatea Virtuală  în terapie, în   funcție de dinamica procesului terapeutic și de disponibilitatea fiecărei persoane.